Handledningsvåren i Katrineholm

Efter hösten succé med datorhandledningarna var vi när vi drog igång i våras mycket optimistiska och förväntade oss att samma succé skulle fortsätta på vårterminen. Så blev inte riktigt fallet. Tillfällena började lite trevande med bara ett fåtal deltagare. Ur en ren statistisk synvinkel var det ingen bra start. Å andra sidan fick de deltagare som faktiskt var där riktigt grundliga genomgångar av sina problem och kunde i lugn och ro gå igenom sina funderingar. Ett enormt mervärde för dem.

Successivt ökade dock antalet besökare sakta men säkert ju längre in på terminen vi kom och de sista tillfällena var återigen riktiga succéer även siffermässigt.

Några deltagare har blivit stammisar och återkommer vecka efter vecka med nya funderingar och en enorm vilja att ständigt utöka sin kunskapsbank. Några kommer bara en gång med en specifik fråga som de vill ha svar på. Många tar med sig sin egen dator så att det de lärt sig ska se precis likadant ut när de kommer hem. Andra tar sina första stapplande steg in i datorernas värld och väljer att börja prova sig fram på någon av de tre datorer som vi har till förfogande. Ytterligare andra hoppar över datorerna helt och hållet och ger sig direkt på en surfplatta.

Många vill ha hjälp med Facebook och e-post. Några vill prova på nätannonser, titta på bostäder, läsa nyheter, titta på tv-program, ladda ner olika typer av program eller hantera bilder. Förkunskaperna och intressena är lika många som antalet deltagare. Precis som tidigare terminer lär vi handledare oss minst lika mycket som deltagarna.

Det är variationen som gör att det är så roligt och lärorikt att arbeta med datorhandledningarna. Det och värdet i att känna att man har gjort skillnad. Man har väckt ett intresse, hjälpt till att få någon att komma vidare eller lärt någon något som var helt nytt för dem.

Något vi lärt oss efter den här handledningsvåren är att man aldrig kan anta att något är inarbetat bara för att det har fungerat tidigare. Det tar lång tid att arbeta sig in i folks medvetande och marknadsför man sig inte på rätt sätt så går det väldigt snabbt att falla ur medvetandet igen. Oavsett hur mycket vi tycker att vi har synts överallt finns det ändå människor som aldrig har hört talas om oss. Det finns många faktorer som spelar in. En så trivial sak som vädret har stor betydelse, särskilt för den målgruppen som vi framför allt får till handledningarna. Och vi får aldrig luta oss tillbaka och nöja oss med de vi gör. Då stagnerar verksamheten snabbt!

Över lag tycker vi att vi kan känna oss nöjda med vårens insats. Nu börjar arbetet på att planera och utveckla konceptet inför hösten.

Annonser

Taggar:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: